Historia

Håkan Lewin och Johannes Landgren började att spela tillsammans 1998 i konserten ”In My Solitude”. Denna konsert var till största delen uppbyggd av musik hämtad från Duke Ellingtons tre sakrala konserter. Under många och långa konsertturnéer diskuterade man våldet som bara ökade och blev våldsammare i hemstaden Göteborg.

Så småningom växte idén fram, om att producera en konsert som skulle vara en musikalisk protest mot det ökande våldet. Det resulterade i en konsert innehållande afroamerikansk musik, främst ”negro spirituals” men även musik av Duke Ellington och andra kompositörer vars musik innehöll ett budskap som kunde översättas till att vara en protest mot våldet. Konserten fick namnet ”Freedom the Vision” och spelades på många ställen i Sverige.

Den 16 september 2001 anlände duon till New York där de skulle ge en konsert. Då fick de uppleva World Trade Center katastrofen på nära håll. Problemen hemma i Göteborg blev i jämförelse mycket små, men duons övertygelse om att på sitt sätt demonstrera mot våldet blev mycket starkare och fick en global mening.

Efter turnéer i Kroatien där monumentala minnesmärken efter Balkankriget påminde om människans förmåga att bruka våld, och efter turnéer i Ryssland några veckor efter Beslan katastrofen, spelade duon konserten ”Freedom the Vision” i Göteborgs Domkyrka i samband med 2004 års Internationella Orgelakademi.

Där möttes Brittmo Bernhardsson och Håkan Lewin och förde ett samtal om musik och musikens roll som kraftkälla, hur och om man kan använda musik för att manifestera ett icke våldsbudskap.

Våren 2005 bildades Music Against Violence med en interimstyrelse i vilken ingick Håkan Lewin, Johannes Landgren, Ingemar Henningsson och Brittmo Bernhadsson. De påbörjade arbetet för att bilda en ideell förening.

På FN dagen den 24 oktober 2005 konstituerades föreningen formellt vid ett möte på Residenset i Göteborg i närvaro av ett trettiotal engagerade personer.

Dela vårt budskap på Facebook

eller besök vår Facebook-sida för det allra senaste. Klicka här

Music Against Violence

Brewhouse
Åvägen 24
412 51 GÖTEBORG

E-mail
info@musicagainstviolence.com